Péče o štěně a o dospělého psa..

03.09.2010 14:27

Péče o štěně

Štěňátko potřebuje téměř stejnou preventivní zdravotní péči, jako je tomu u miminek. Dříve, než si je přinesete domů, poraďte se s pejskaři v místě Vašeho bydliště. Jistě znají dobrou veterinární ordinaci někde v okolí. Jen co se štěně zabydlí, domluvte si první návštěvu. Veterinární lékař se Vás zeptá, jak se pejskovi daří, a podrobně jej prohlédne (uši, oči, tlamu, kůži, končetiny atd.). Naplánuje s Vámi také termíny očkování a odčervení. Pokud jste od chovatele dostali očkovací průkaz, nezapomeňte jej vzít s sebou.
V prvních měsících budete pravidelně docházet na injekce proti infekčním nemocím. Veterinář současně zkontroluje celkový stav štěněte a v případě potřeby Vás objedná na doplňkovou prohlídku.
Pečlivě dodržujte určené termíny! Do doby, než bude mít štěňátko za sebou všechny nezbytné injekce, vyhýbejte se kontaktu s neznámými psy. Kromě vakcinace Váš pejsek podstoupí také opakovanou odčervovací kúru tabletami proti škrkavkám a tasemnicím. Pes musí dostat všechny předepsané léky, i když se Vám zdá, že žádné vnitřní parazity nemá!
Dbejte o pravidelnou hygienu pejska (kartáčování, stříhání drápků, čištění uší a očí atd.). Často mu prohlížejte srst a kůži, jestli na ní nenajdete blechy nebo klíště. Vnější cizopasníci nejsou pouze estetickým, ale i zdravotním problémem. Mohou být přenašeči vnitřních parazitů (blecha – tasemnice) nebo nebezpečných infekčních nemocí (klíště – lymeská borrelióza). V boji proti vnějším cizopasníkům dnes máme mnoho účinných prostředků (pudry, zásypy, šampony, impregnované obojky, speciální odpuzující roztoky). Při jejich výběru a způsobu použití Vám opět nejlépe poradí Váš veterinární lékař.
Máte-li jakékoli pochybnosti o zdraví štěňátka, bez prodlení vyhledejte Vašeho veterinárního lékaře nebo se s ním alespoň poraďte po telefonu.

Péče o dospělého psa

Pamatujte si, že účinnost očkovacích látek je 1 rok. Pečlivě hlídejte očkovací průkaz Vašeho psa a po 12 měsících od poslední prodělané vakcinace se objednejte na přeočkování (některé ordinace automaticky posílají pozvánky). Jednou až dvakrát ročně psovi preventivně podejte odčervovací preparát.
I dokonale zdravého psa by měl alespoň jednou ročně vidět veterinární lékař. Nejjednodušší pro Vás bude, když si současně s očkováním domluvíte také kompletní preventivní zdravotní prohlídku.
Pro další péči o dospělého psa platí v zásadě stejná pravidla, jako je tomu u štěňat. Tedy pečlivá hygiena, pravidelná kontrola srsti a kůže, ochrana před vnitřními a vnějšími parazity, návštěva veterináře či alespoň telefonická konzultace při každém zdravotním problému. Vaši pozornost si také zaslouží psí chrup.       

Důvěřujte svému veterinárnímu lékaři. Pokud Váš pejsek onemocní, pečujte o něj přesně podle jeho rad a doporučení. Častým důvodem neúspěšné léčby je právě zanedbání pokynů a netrpělivost ze strany majitele. Nevynechejte žádnou předepsanou kontrolu, byť by se Vám pes zdál zcela v pořádku.
Neváhejte se veterináře zeptat na cokoli, co Vás zajímá nebo s čím si nevíte rady. Veterinární lékař není specialistou pouze na zdravotní problematiku – rád a hlavně odborně Vám poradí také s výživou, hygienou nebo výchovou Vašeho psa!

 

Zdravá výživa = zdravý život

Pes je ochoten sníst téměř cokoli, kdykoli a v jakémkoli množství. Zkušenější majitelé by mohli vyprávět, co všechno umějí jejich miláčkové spořádat: nestřeženým nedělním rodinným obědem počínaje přes nevábně vonící zbytky od popelnic až po věci z našeho hlediska zcela nepoživatelné.
Jenže se psy je to jako s malými dětmi – ne všechno, co jim chutná, jim také prospívá. Psí organismus je jako citlivý hodinový strojek. Ke správnému fungování potřebuje denně přijmout téměř čtyři desítky různých živin v přesně stanoveném množství a poměru. Jakýkoli dlouhodobý nedostatek, přebytek nebo nerovnováha se brzy projeví na zdraví Vašeho čtyřnohého kamaráda.
Při sestavování krmné dávky samozřejmě nelze opomenout, že jídlo má psovi přinášet nejen užitek, ale také potěšení. Vždyť nač by nám byla sice dokonale vyvážená, biologicky vysoce hodnotná směsice, když nad ní náš pes ohrne čumák?! Zdrojem zdraví a duševní pohody je tedy pouze nutričně vyrovnané a současně chutné krmivo.
Volba krmiva je jedním z Vašich nejdůležitějších rozhodnutí – zaslouží si mimořádnou pozornost a péči.