Parazitní onemocnění

01.09.2010 20:16

Parazitní onemocnění

PŮVODCI VNĚJŠÍ:

- parazitující na kůži:

·      blechy a vši nabodávají kůži, sají krev, což působí svědivě, pes se škrábe. Velké zablešení má za následek skleslost psa. Blechy jsou mezihostitelem tasemnice. Odhmyzení se provádí speciálními přípravky podle pokynů veterinárního lékaře.

·      klíšťata kromě sání krve mohou přenášet některá nakažlivá onemocnění (zánět mozkových blan). klíště se odstraní potřením kůže benzínem, olejem apod. a následujícím vytočením.

- parazitující v kůži:

·      zákožka svrabová způsobuje kožní onemocnění - svrab. Je doprovázeno zánětem kůže a svěděním. Na kůži se vytvoří strupovité změny. Léčí se podle rady veterinárního lékaře.

·      trudník psí vyvolává kožní onemocnění, které se objevuje nejčastěji na obličeji psa. Napadené místo je pokryto červenými pupínky, jejichž barva přechází do červenomodré. Kůže jev většinou zbytnělá a řasovitá.

 

PŮVODCI VNITŘNÍ

·      škrkavka psí je červ žijící v tenkém střevě psa. Sameček je dlouhý asi 6 cm, samička 12cm. Napadena jsou většinou štěňata ihned po porodu. Silné napadení způsobí nechutenství a průjem.

·      tasemnice psí je taktéž střevní parazit. Dosahuje délky až 2 m. Působí odnímání velkého množství živin, v důsledku čehož pes hubne. Častým doprovodným příznakem (i u ostatních vnitřních parazitů) je místní zánět kůže spojený se svěděním a vypadáváním srsti. V průjmovitém trusu je možno nají odcházející články různého tvaru podle druhu tasemnice. Např. u tasemnice psí se podobají okurkovým semenům a někdy se pohybují. Ke svému vývoji potřebují tasemnice mezihostitele (blecha, zajíc). Pes se nakazí vykusováním blech, obsahujících zárodky tasemnice. Léčení se provádí podle veterinárního lékaře (Taenacid, Taenifugin).