Co potřebuje každý pejsek...

03.09.2010 14:11

Má-li se Váš pejsek cítit dobře, je zapotřebí pro něj vytvořit odpovídající podmínky: zajistit mu pohodlné bydlení, nezbytnou výbavu, dobrou veterinární péči a především kvalitní, vyváženou stravu pro zdravý život.

Zdraví je přece nejdůležitejší věc na světě – to platí nejen o lidech, ale i o psech.

Co pejsci potřebují?

VHODNÉ BYDLENÍ

Má-li být Vaše soužití se psem v jedné domácnosti pro obě strany klidné a spokojené, vyžaduje to jisté přípravy. Váš čtyřnohý kamarád potřebuje svůj soukromý prostor – místo k odpočinku a jídlu; dále odpovídající množství pohybu a především spoustu Vaší lásky a pozornosti.
S pejskem v bytě je to poměrně jednoduché. Vyčleňte mu klidný kout na spaní, kde jej budete co nejméně rušit. Misky na vodu a jídlo umístěte na snadno omyvatelnou podlahu (např. v předsíni). U štěněte také nezapomeňte na dostatek prostoru ke hraní. Již předem se dohodněte se všemi rodinnými příslušníky, do kterých místností pes smí a které jsou mu zapovězeny. Tento systém pak od prvního dne důsledně dodržujte.
Příprava venkovního ubytování je už trochu náročnější. Základem je pohodlná zateplená bouda. Můžete ji vyrobit sami podle návodu v odborné literatuře nebo koupit hotovou. Chcete-li pro psa vybudovat kotec, pamatujte na dostatečnou rozlohu, stinné místo a bezpečné oplocení. Pes v žádném případě nepatří na řetěz nebo do těsné klece!
Štěně má první týdny života strávit s Vámi v bytě. A to i v případě, že bude později bydlet venku. Jedním z důvodů je zdraví pejska. Štěně se hůře vyrovnává s nepříznivými teplotními vlivy (horko nebo zima) a jeho imunitní systém zatím není připraven čelit infekčním nemocím. Druhým důvodem je psychický vývoj. Štěně si mezi 8.–12. týdnem věku vytváří trvalé vazby ke svému okolí (k Vám, dalším členům rodiny, známým, jiným zvířatům v domácnosti atd.). Proto je velice důležité být s ním v co nejtěsnějším kontaktu.
Pro Vašeho čtyřnohého kamaráda není natolik důležité, KDE žije, ale JAK žije. Určitě je šťastnější pes, který bydlí v malém bytě s laskavým a starostlivým člověkem, než pes, který má sice k dispozici obrovský výběh, ale pozornost majitele se omezuje pouze na přísun potravy!

ZÁKLADNÍ VÝBAVA

Váš pejsek prospí až 16 hodin denně. Je tedy logické, že pelíšek představuje velice důležitou součást jeho výbavy. Jelikož má štěně tendenci trhat a cupovat věci, pro začátek mu postačí starší složená deka. Později mu můžete koupit pohodlný pelech ve specializovaném obchodě pro zvířata. Nezapomeňte, že jej budete často prát a čistit, nevybírejte jej tedy pouze očima! Proutěné koše či polštáře z umělé kožešiny sice vypadají hezky, ale na údržbu moc praktické nejsou. Do psí boudy se hodí teplá deka nebo výstelka ze slámy (dobře izoluje a lze ji snadno vyměňovat).
Pes má mít dvě misky – jednu na krmivo a druhou na vodu. Vhodným materiálem je plast, kov nebo kamenina (ne sklo a keramika).
Obojek a vodítko jsou otázkou bezpečnosti Vašeho psa i Vašeho okolí.
Pro štěně je vhodný jednoduchý kožený obojek podšitý měkkou plstí a lehké vodítko. Když povyroste, vyměníte je za odpovídající typ. I ten nejpřátelštější pes má mít svůj náhubek. Využijete jej při cestování MHD nebo při nepříjemném zákroku u veterináře. Náhubek nesmí nikde tlačit nebo odírat.
Pravidelná hygiena prospívá zdraví i vzhledu Vašeho psa. Do základní kosmetické výbavy patří: kleštičky na zkracování drápků, ušní tampony, vatové tampony na čištění očí, pinzeta na odstraňování klíšťat, kartáč nebo hřeben podle typu srsti, speciální psí šampon atd. Některá plemena potřebují pro dokonalý vzhled zvláštní úpravu a péči. V této oblasti Vám nejlépe poradí zkušený chovatel.
Hra je pro štěně nesmírně důležitá. Umožňuje mu vybít si energii a vyzkoušet si situace, s kterými se setká v reálném životě. Pejskovi dejte dostatek hraček. Vhodné jsou ale pouze ty, jež jsou určené přímo pro psy – gumové či plyšové dětské hračky jsou pro štěně nebezpečné.

ZDRAVOTNÍ PREVENCE A VETERINÁRNÍ PÉČE

Pevné zdraví je základním předpokladem pro šťastný a spokojený život Vašeho čtyřnohého kamaráda. Je pouze ve Vašich rukou, jak jej budete chránit. Dnes k tomu naštěstí máme spoustu možností – kvalitní výživou počínaje přes preventivní péči (očkování, odčervení, hygiena) až po účinnou léčbu onemocnění.
Doporučujeme Vám najít si „rodinného“ psího doktora. Veterinární lékař, který zná Vašeho pejska od útlého věku, snáze rozpozná jakoukoli odchylku od normálního stavu. Má přehled o prodělaných nemocích, očkováních a výživě. Lépe si poradí s Vaším psem v krizových situacích (např. při bolestivých zákrocích či agresivním chování při poúrazovém šoku).

Doporučené vakcinační schéma

Věk

Vakcinace proti

Doplňková vakcinace

6.–7. týden

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, psincový kašel

koronaviróza

9.–10. týden

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, leptospiróza, psincový kašel

koronaviróza, giardióza

12.–13. týden

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, leptospiróza, vzteklina, psincový kašel

koronaviróza, giardióza, borrelióza, dermatofytóza

15.–16. týden

parvoviróza (pouze některá plemena)

borrelióza, dermatofytóza

po 1 roce

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, leptospiróza, vzteklina, psincový kašel

koronaviróza, giardióza, borrelióza, dermatofytóza