Choroby kožní, ušní a oční

01.09.2010 20:24

Choroby ušní

 

Nejběžnější je zánět vnějšího zvukovodu.

Vzniká jako následek poranění boltce, poruchou tvorby ušního mazu nebo vniknutím a hromaděním nečistot v uchu. Příznakem je neklid psa doprovázený svěděním až bolestivostí celého ucha. Pes třepe hlavou, škrábe si uši, hlavu nosí nakloněnou na stranu nemocného ucha. Ve vnějším zvukovodu se hromadí hnis. Kůže boltce je zarudlá, teplá.

Prevence: pravidelné čištění uší.

Choroby kožní

 

Ekzém.

Tímto názvem jsou označována různá onemocnění pokožky, která nejsou vyvolána parazity. Příčinou je hlavně nečistota, dráždivá mýdla používaná k mytí, špatná látková výměna nebo přítomnost střevních parazitů. Je někdy doprovázen svěděním. Ekzém se projevuje zarudnutím kůže, ve zvýšení míře vypadává srst. Toto zarudnutí pak přes různé stavy přechází buď na suchou formu (na kůži je množství šupinek), nebo na mokvající formu (na kůži je lepkavý sekret).

 

Choroby oční

 

Nejčastěji dochází u psů k zánětu spojivky.

Vzniká od mechanického poranění nebo od dráždění prachem. Může též být doprovodným příznakem nakažlivého onemocnění. Příznakem je zarudlost spojivky, nadměrné slzení, ve vnitřním koutku hlenohnisavý výtok. Zánět rohovky se projevuje bělavým zákalem. Zánět 3. víčka se projevuje tvorbou drobných pupínků na jeho vnitřní straně, které stálým tlakem dráždí rohovku, a tím dochází k nepřetržitému výtoku z očí. Šedý zákal se objevuje u psů asi 8 let. Může způsobit slepotu.