První pomoc - popáleniny...

01.09.2010 19:53

Zaměříme se na případy a projevy popálenin prvního, druhého a třetího stupně a přečtete si pár základních rad jakým způsobem popáleniny ošetřovat.

Popáleniny 1. stupně

Jedná se o mírnější popáleniny, které se projevují zčervenáním kůže. Popálené místo je nutné ochladit studenou vodou, nejlépe sprchou. V tomto případě musíme dbát na to, aby nedošlo k podchlazení pejska. Pokud se jedná opravdu o drobnou popáleninu postačí asi půlhodinové chlazení studenými obklady. Po ochlazení popálené místo překryjeme gázou nebo obvazem. Pro zklidnění je dobré popálené místo ošetřit indiferentní mastí ( Dermazulen, Calcium panthotenikum ung., Vaselinum album apod. ).

Popáleniny 2. stupně

Popáleniny druhého stupně jsou vážnější. Že se jedná o popáleninu druhé stupně poznáme podle puchýřů na kůži psa, které praskají a vytéká z nich tekutina, které slepuje srst. Popáleniny ani srst sami neošetřujeme, můžeme pouze volně přiložit gázu. V tomto případě je nutné zajistit okamžité ošetření veterinárním lékařem.

Popáleniny 3. stupně

Těžké popáleniny, tedy popáleniny třetího stupně, postihují kůži a struktury v podkoží. Kůže s tkání odumírají, hnisají někdy i zuhelnatí. Tyto popáleniny, stejně jako u popálenin druhého stupně, také neošetřujeme. Provedeme potřebná protišoková opatření a zajistíme okamžité ošetření veterinárním lékařem. Rozsáhlejší popáleniny vyžadují každodenní ošetření veterinářem. Při poleptání kyselinou musíme ránu opakovaně vyplachovat roztokem sody bikarbony (1 litr vody + čajová lžička sody). Také je nutné ihned kontaktovat veterinárního lékaře.