Článek z Hafici.cz

02.09.2010 13:48

Jaké potraviny jsou pro psa nebezpečné

Středa, 1. září 2010

Mnoho chovatelů pejsků svým čtyřnohým miláčkům podstrkuje různé dobrůtky, laskominy a sladkosti, ale neuvědomují si, že trávicí soustava psa masožravce a člověka všežravce se podstatně odlišují.

 

Čokoláda

Psi jsou na metylxantiny, tedy kofein a theobromin, který čokoláda obsahuje, mimořádně citliví a nedokážou je vyloučit jako lidé. U lidí se metylxantin rozpadá přibližně dvě hodiny, psi k tomu potřebují devětkrát delší dobu. Odhaduje se, že psa může smrtelně ohrozit dávka mléčné čokolády v množství 50 až 60 gramů na kilo jeho hmotnosti. U čokolády na vaření, kde je vyšší obsah kakaa, je takto nebezpečné mnohem menší množství. Už 650 g mléčné čokolády nebo 90 g čokolády na vaření může zabít psa vážícího 10 kg.

 

Příznaky otravy metylxantiny

Projevuje se zvracením, zvýšenou aktivitou a neklidem, citlivostí na dotek, zrychleným dechem a tlukotem srdce. Poté se dostaví slabost, třesavka a ztráta kontroly nad svalstvem nohou. Pak může nastat kóma a smrt.

 

Jestliže víte, že váš pejsek snědl větší množství čokolády nebo kakaa, a nejeví zatím žádné známky otravy, snažte se u něj vyvolat zvracení a to do 4 hodin od pozření čokolády. Jestliže je to už delší doba, dejte mu aktivní živočišné uhlí ve formě tablet v množství 1 - 2g/kg živé hmotnosti psa. Potom mu podejte projímadlo, ne však na olejové bázi.

 

Kosti

Lidé si často myslí, že syrové kosti způsobují poranění žaludku a střev. Ve skutečnosti se ale pes může zranit jen kostí vařenou. Kosti vařením zkřehnou, snadno se odlamují a mohou způsobit potíže. Syrovou kost, dokonce i rybí pes bez problémů stráví. Dále pejskovi můžete dát syrové kuřecí skelety, kuřecí krky a celá křídla, nebo také syrovou hovězí kost nebo žebra. Nikdy nekrmte psa kuřecími kostmi, mohou se štěpit a poškodit žaludek nebo střeva.

 

Lidská strava

Lidská strava je pro psy nevhodná. Většinou je ochucena různým kořením, na které psí žaludek není zvyklý. To může vést ke zdravotním komplikacím. Navíc pes, který si zvykne na lidskou stravu, přestane žrát psí granule, protože nejsou ochucené jako naše jídlo.

 

Zbytky od oběda nebo prošlé potraviny také nepatří do psí misky. Pes není odpadkový koš, který by sloužil k odstranění starých uzenin, které jsme nestihli sníst.

 

Nikdy nedávejte psům jídlo přímo z ledničky. Pes potřebuje krmení, které má pokojovou teplotu. Studená nebo příliš teplá strava mu může poškodit trávicí ústrojí, zvíře pak může trpět například průjmem.

 

Slané potraviny

Pes má po slaném krmivu chuť na další a další sousta, a vezme si tak víc, než by potřeboval. Důsledkem bude stejně jako u lidí, že začne tloustnout. Mimo toho přemíra soli může u psů stejně jak u lidí vést k vysokému krevnímu tlaku. Ovšem není pravda, že by pes neměl dostávat vůbec žádnou sůl, bez ní by nemohl trávit.

 

Sladkosti

Sladkosti můžou vašemu pejskovi způsobit velké problémy. Nejvíce psům škodí látka xylitol, která je součástí bonbonů, pečiva, sušenek nebo třeba koláčů. Xylitol jako přirozený cukrový alkohol je ale obsažen i v ovoci a zelenině - švestky, jahody, maliny, květák a kukuřice, i když v malém množství. Xylitol u psů výrazně zvyšuje hladinu inzulínu, a tím může způsobit pokles hladiny cukru v krvi a psa ohrožuje na životě.

 

Účinky xylitolu se projevují asi 30 minut po požití většího množství výrobků, které ho obsahují. Prvními příznaky jsou slabost, ztráta koordinačních schopností a křeče. U xylitolu bylo zjištěno i  podezření, že psům poškozuje játra.

 

Kočičí krmivo

Hodně chovatelů dává psům kočičí stravu, protože jim víc chutná, ale to není nejlepší řešení. V kočičí potravě je vyšší podíl proteinů, což může vést k trvalým zažívacím problémům.

 

Cibule a česnek

Přesto, že nám lidem prospívají jako přírodní antibiotikum, pro psy jsou ve větším množství jedovaté.

 

Pokud chcete, aby byl váš pejsek zdravý, dávejte mu jen speciální psí stravu. Výběr psího krmiva na trhu je obrovský. Od nejlevnějších masových konzerv či granulí určených pro všechny psy, přes dražší a kvalitnější, jejichž určení bývá rozděleno podle velikosti psa,  jeho věku či výkonnosti.

 

Váš čtyřnohý mazlíček se vám za to odmění oddaným přátelstvím, které je pro každého páníčka tím největším darem.

 

Autorka: Markéta Heinrichová